De kunst zonder schroeven

In de wereld van houtbewerking reikt vakmanschap verder dan hout alleen, het omvat ook de kunst van het verbinden. Onze meubels zijn niet alleen samengesteld uit stukken hout, maar ze worden ook gecreëerd door een selectie van doordachte en duurzame verbindingen. Ontdek enkele van de meest gebruikte verbindingen die de meubels sterk maken, een aantrekkelijke structuur geven, zonder ook maar één schroef.

Sliding dovetail
Sliding Dovetail, ook wel bekend als een schuivende zwaluwstaart, is een verbinding die het hout laat ademen terwijl het meubel zijn vorm behoudt. Deze techniek wordt ingezet om tussenwanden in kasten schroefloos te verbinden, waardoor stabiliteit en duurzaamheid gewaarborgd blijven. Het is een elegante oplossing voor TV-meubels en andere structurele elementen, waarbij een nauwkeurig gesneden gleuf en een bijbehorende tussenwand zorgen voor een solide en recht meubel.

Zwaluwstaart hoekverbinding
Zwaluwstaart hoekverbinding is als een handdruk tussen houtsoorten. Deze ijzersterke schroefloze verbinding wordt vaak gebruikt voor lades en kasten. Het bestaat in twee varianten: de traditionele zwaluwstaart en de halfblinde zwaluwstaart. De eerste is een prachtig kunstwerk dat door het hout heen schijnt, terwijl de laatste alleen aan de zijkant zichtbaar is. Met deze verbinding geniet je niet alleen van een leven lang meegaande stabiliteit, maar ook van het visuele contrast tussen verschillende houtsoorten.

Pengat
een slimme verbindingsmethode zonder schroeven. Een gat in de ene plank wordt samengebracht met een pen in de andere plank, waardoor een stevige en duurzame verbinding ontstaat. Deze techniek wordt vaak gebruikt in tafelonderstellen om poten met elkaar te verbinden, en zelfs hier hebben we variaties zoals de door-en-door pengat verbinding, waarbij de pen door het gat steekt voor een visueel statement.

45 graden verbinding
De 45-graden verbinding is een veelvoorkomende keuze voor tv-meubels en kasten, waar het fungeert als een solide buitenframe. Deze verbinding combineert functionaliteit met visuele aantrekkingskracht, waardoor meubelstukken niet alleen robuust zijn, maar ook een gestroomlijnde en strakke uitstraling hebben.

Bridle joint
De Bridle Joint is een vakkundig vervaardigde pengat verbinding op een hoek, waardoor de verbinding duidelijk zichtbaar is en een sterk statement maakt. Deze techniek geeft een gevoel van integriteit aan meubelstukken, waarbij vakmanschap en ambacht centraal staan.

Wij maken verbindingen om meubels te maken die niet alleen functioneel zijn, maar ook visueel en structureel een duurzame bijdrage geven. Voor elk meubelstuk zullen hierin keuzes worden gemaakt, wat het beste bij jouw wens en het meubel past.