Karakter en vochtgehalte zijn de sleutel

In de afgelopen jaren hebben we ontdekt dat elk stuk hout uniek is. Welkom in de wereld van houtselectie, waar ambacht en aandacht samenkomen om de basis te leggen voor prachtige meubels.

Een natuurlijk avontuur
Hout, als puur natuurproduct, houdt van beweging. Maar in de wereld van meubelmaken is het aan ons – de meubelmakers- om dit bewegelijke hout te verwerven in creaties. Alles begint bij de selectie van het hout zelf. Een kritische stap, want het hout moet niet alleen visueel passen, maar ook technisch dus geschikt zijn.

Vochtgehalte als leidraad
Het vochtgehalte van het hout is een beslissende factor. Een meubelmaker gebruikt hout met een vochtpercentage van onder de 12%. Dit houdt het hout stabiel, minimaliseert bewegingen en voorkomt kromtrekken. De keuze van vochtgehalte hangt af van de locatie waar het meubelstuk uiteindelijk gebruikt zal worden: is het een droge woonkamer of een vochtige badkamer? Elk detail telt.

Ruwheid en verborgen schoonheid
De planken die je ziet zijn ruw en onbewerkt. Een meubelmaker ontcijfert de houtpuzzel pas na het schaven. Het onthult de ware nerf, de tekening en het karakter van het hout. Het is pas dan dat we weten welke plank waar past.

De magie van zaagtechnieken
Verschillende zaagtechnieken voegen een extra dimensie toe aan de houtselectie. Er iszuiverkwartiers, met een strakke nerfrichting – populair bij eiken. Valskwartiers geeft het hout wat meer beweging, een vleugje leven. Dosse brengt juist karakter en diepte naar voren.

Bookmatchen
In deze ambachtelijke methode zijn er ook momenten van symmetrie. Bij het bookmatchen van het hout worden twee opengeslagen planken als een boek in elkaar gepast. Dit creëert een prachtige spiegelende symmetrie die een diepte en visuele kracht toevoegt aan het meubelstuk. Deze techniek kan je gebruiken met of zonder waterval.

De genoemde factoren zijn ook van belang gedurende de ontwerpfase. In samenspraak onderzoeken we de houtsoortkeuze, met of zonder nerven en diverse zaagtechnieken. Bovendien kunnen tijdens het creatieproces nieuwe perspectieven ontstaan vanuit de intrinsieke schoonheid van het hout, waardoor jouw meubelstuk nog unieker kan worden dan we eerst voor ogen hadden.